Francesc E. Cogollos i Aranda

Portada del libro 100 anys de futbol a Carcaixent - C.D. Juevenal 1923-1928

Quan i com va començar el futbol a Carcaixent? Qui ho va fer possible? Quins clubs o societats han representat Carcaixent? Quins jugadors foren famosos? On estaven situats els camps on es jugava? Quins foren els contrincants i els resultats?… i més.
De la resposta a aquestes preguntes va el llibre que se’t presenta.
Sobre aquest treball divulgatiu et diré que el trobaràs molt interessant i és d’agradable lectura, per l’estil desimbolt i curiós de l’autor. I també perquè ens porta el record de la vinguda i arrelament del futbol a la ciutat de Carcaixent, allà pels anys 1922/1923.
És de destacar que en la presentació del tema, per a introduir-nos en ell, l’autor es val d’un aconseguit fil conductor basat en la tendra relació patern-filial.

«Mon pare em contava les parades de Salom i les galopades d’un tal Isaac. Jo completament estranyat i incrèdul em preguntava… Serà veritat?
-Sí Paquito, el Juvenal era un gran equip.»

Una fluida narració ben documentada ens dona a conéixer la formació de les primeres entitats culturals i esportives, així els seus fins, sempre en el benefici i cura de la joventut per la via de la pràctica de l’esport, en aquest cas, del futbol. Al mateix temps ens endinsa en la societat, de principis del segle XX, obrint-nos una finestra per on veure les inquietuds, els interessos i els costums dels nostres més pròxims avantpassats.
Per últim cal dir que és d’agrair l’extensa aportació documental i gràfica de l’època que l’autor ens aporta: cròniques esportives, entrevistes, cartells, fotografies, caricatures, … Tot fruit d’un tenaç treball de recerca i saber fer.
Borges va escriure que la bona literatura anima a llegir més literatura. Espere que la lectura d’aquest llibre ens desperte l’interés de saber més sobre la història del futbol a Carcaixent.

Tamaño: 21×30 cm | Encuadernación: Tapa blanda | Número de páginas: 212 | Ilustraciones negro y color

P.V.P. 21 €
Envíos para España, otros países consultar